Laseroperation for grøn stær

SLT står for ”selektiv laser trabekuloplastik”.

Øjets indre væske dræneres igennem et finmasket net, ud i blodbanen. Dette finmaskede net kan med tiden holde op med at fungere normalt. Det kan resultere i forhøjet øjentryk. Forhøjet øjentryk kan føre til udvikling at grøn stær. Ved SLT-laserbehandling påvirkes det finmaskede net således, at øjets indre væske lettere dræneres og som følge heraf, falder øjets tryk – hos de fleste 2-5 mm Hg. I nogle tilfælde kan tryksænkende øjendråber herefter helt undværes efter behandlingen. Oftest skal man fortsat dryppe øjne, dog som regel med færre øjendråber.

SLT udføres også ved såkaldt okulær hypertension (dvs. forhøjet tryk i øjnene, uden der er grøn stær). Behandlingen foregår i lokalbedøvelse med øjendråber. Der påsættes en kontaktlinse og behandlingen udføres. Det gør ikke ondt at få SLT-laser behandling. Du skal påregne at blive i klinikken cirka én time efter behandlingen, idet vi skal kontrollere dit øjentryk.

YAG-iridotomi

Inde i øjet dannes der konstant væske. Denne væske cirkulerer i øjet og skal ud igen igennem nogle små afløbskanaler, som sidder i vinklen mellem øjets hornhinde og regnbuehinden. Hos nogle mennesker er afstanden mellem hornhinden og regnbuehinden så lille at afløbet af væske fra øjet er nedsat, fordi de små afløbskanaler er ”klemt inde”. Dette kan medføre trykstigninger i øjet, som i starten typisk kommer om aftenen og viser sig ved regnbuesyn, sløret syn, hovedpine eller dunken/smerter omkring øjet. Nogle får også et såkaldt anfald af ”akut grøn stær” med voldsomme smerter omkring øjet og kvalme/opkastning. Dette kan forebygges/helbredes med en lille laser-behandling, som tager et par minutter og er næsten smertefri.

Behandlingen kan udføres i vores klinik. Ved behandlingen laver en laser et lille hul i regnbuehinden (hullet kan ikke ses med det blotte øje), hvilket gør at afløbskanalerne i øjet igen bliver helt frie, og trykket i øjet dermed ikke kan stige. Laser-behandlingen er næsten uden risiko og påvirker ikke synet. Det er som regel nok med en enkelt laser-behandling, men nogle gange skal behandlingen gentages.